Hvad er graviditetsdiabetes (gestationel diabetes)?
Har du fået at vide, at du har graviditetsdiabetes eller graviditetssukkersyge? Og undrer du dig nu over, hvad det betyder for dig og dit barn?
Graviditetsdiabetes er den midlertidige diabetes, der kan ramme gravide. Graviditetsdiabetes kaldes også graviditetssukkersyge, svangerskabsdiabetes og gestationel diabetes, og er en af de hyppigste komplikationer til graviditet i Europa.
Hvorfor får nogle kvinder graviditetsdiabetes?
Graviditetsdiabetes skyldes ofte overvægt, men også andre faktorer spiller ind. Du kan sagtens få graviditetsdiabetes, selvom du er slank og lever sundt. For eksempel har du en øget risiko, hvis en af dine forældre har diabetes.
Symptomer på graviditetsdiabetes
Symptomerne på graviditetsdiabetes er de samme som for type 2-diabetes:
Hyppig vandladning
Tørst
Ofte mærker du faktisk ingen symptomer. Det er derfor alle gravide skal give en urinprøve ved hvert jordemoder- og lægebesøg. Nogle gravide har øget risiko for graviditetsdiabetes, og de får derfor tilbudt ekstra undersøgelser.
Behandling af graviditetsdiabetes
Som regel er indsatsen i behandlingen af graviditetsdiabetes en sund livsstil i form af sund mad og motion. Der er dog omkring 20-25 procent af dem, der får konstateret graviditetsdiabetes, som også får behov for insulin i forløbet.
Målet med behandlingen er, at du har et blodsukker så tæt på det normale som muligt under graviditeten. Det mindsker risikoen for komplikationer for dig og dit barn. Fosteret kan blive let overvægtigt, hvis blodsukkeret ligger for højt.
Screening for graviditetssdiabetes
Risikofaktorer for at få graviditetsdiabetes
I Danmark opstår graviditetsdiabetes ved 3-4 procent af alle graviditeter. (Kilde: sundhed.dk)
Du har øget risiko for at få graviditetsdiabetes, hvis du:
Er overvægtig (BMI over 27)
Har diabetes i familien – det gælder både type 1- og type 2-diabetes hos forældre, bedsteforældre, søskende og egne børn
Har højt sukkerindhold i urinen – det er derfor, man tester det under hele graviditeten
Tidligere har haft graviditetsdiabetes. Har du haft graviditetsdiabetes ved din sidste graviditet, er der stor sandsynlighed for, at du får det igen
Tidligere har født et barn på over 4,5 kilo.
Selvom du lever sundt, er du stadig i højere risiko for graviditetsdiabetes, hvis du kan sige ja til bare én af ovenstående risikofaktorer.
Fejl ved indlæsning af Partial View script (fil: ~/Views/MacroPartials/Faktaboks.cshtml)
Når du har graviditetsdiabetes, så spis:
Mad med kulhydrater, med et højt indhold af kostfibre – bl.a. grove grøntsager som kål, porrer og rodfrugter, og fuldkornsprodukter, som rugbrød, fuldkornspasta og -ris.
Mad med gode fedtsyrer, altså det sunde fedt som findes i bl.a. planteolier som oliven- og rapsolie, samt avocado, nødder og mandler.
Fisk, gerne flere gange ugentligt. Fisk, især de fede som laks, makrel og sild, er også en kilde til det sunde fedt. Undgå de store rovfisk, og spis højst 1 dåse tun om ugen.
Mindre sukker – især fra sodavand, slik og kager. Det bidrager ikke med noget næringsmæssigt, og det får dit blodsukker til at stige.
Gå på opdagelse i vores lækre opskrifter, og få inspiration til, hvordan du kan lave retter med efter vores diabetesvenlige kostråd.