Type 1½ er en sygdom, der som type 1-diabetes varer ved hele livet. Ofte fejldiagnosticeres den som type 2-diabetes.
Type 1½-diabetes er en autoimmun sygdom ligesom type 1-diabetes, hvor immunforsvaret ødelægger sine egne insulinproducerende celler.
Type 1½-diabetes udvikler sig langsommere end type 1-diabetes, og bryder sjældent ud før 30-årsalderen. Den langsomme udvikling betyder, at flere fejldiagnosticeres med type 2-diabetes.
Har du først udviklet type 1½-diabetes, har du sygdommen resten af livet. Forskerne har endnu ikke fundet frem til, hvad der udløser type 1½-diabetes, og sygdommen kan derfor ikke forebygges.
Men med en tidlig diagnose kan du hurtigere komme i relevant behandling og udskyde eller undgå følgesygdomme.
Fejl ved indlæsning af Partial View script (fil: ~/Views/MacroPartials/Faktaboks.cshtml)
Symptomer på type 1½-diabetes
Normalt hjælper kroppens insulin med at få sukkerstofferne fra blodbanen og over i cellerne, hvor de fungerer som brændstof. Men mennesker med type 1½-diabetes producerer imidlertid ikke nok insulin. Det betyder, at sukkerstofferne i stedet bliver i blodet og giver forhøjet blodsukker.
Symptomerne er svage og udvikler sig gradvist over lang tid. I starten misforstås de ofte som generelle skavanker.
Symptomerne kan være:
Udtalt tørst
Hyppig vandladning
Kløe
Infektion i hud og slimhinder
Kvalme
Træthed
Føleforstyrrelser
Synsforstyrrelser
Vanskelig heling af sår
Forringelse af din almene helbredstilstand
Diagnose og behandling
Pas godt på dig selv
Din læge kan være en god støtte for dig. Men det meste af tiden er du derhjemme uden en læge ved hånden. Derfor er det vigtigt, at du selv lærer at kontrollere din diabetes.
Du tager dig godt af din type 1½-diabetes, når du tager dig godt af:
Hvad du spiser
Hvor meget du bevæger dig
Hvilken og hvor meget medicin du får
Måling af blodsukker
At tage insulin
En god behandling og egenomsorg kan være det, der gør forskellen, så du undgår eller udsætter udviklingen af følgesygdomme. I starten kan det være svært at håndtere og huske det hele, men efterhånden bliver det rutine for de fleste.
Fejl ved indlæsning af Partial View script (fil: ~/Views/MacroPartials/Faktaboks.cshtml)
Hvem kan svare på mine spørgsmål om type 1½-diabetes?
Mange oplever at stå med spørgsmål i forhold til deres sygdom, som de ikke lige kan finde svar på i en pjece eller på en hjemmeside. Måske har du også et spørgsmål, der brænder på omkring din specifikke situation? Eller er usikker på noget omkring din diabetes?
Hos Diabetesrådgiverne sidder vi klar til at svare på dine spørgsmål. Vi har både frivillige og fagpersoner, du kan tale med om livet med diabetes.