Insulinchok hos personer med type 1-diabetes – sådan giver du førstehjælp
Hvis man får insulinchok, vil man blive bevidstløs og få kortvarige kramper. Her kan du læse, hvad man skal gøre.
Hvis man får insulinchok, vil man blive bevidstløs og få kortvarige kramper. Her kan du læse, hvad man skal gøre.
Meget lavt blodsukker kan føre til insulinchok, hvor du kan blive bevidstløs og få kortvarige krampetilfælde. Insulinchok sker sjældent, og kramperne er normalt ikke farlige, men det er alligevel vigtigt at vide, hvad man skal gøre.
Ring 112, hvis du er utryg
Typisk vågner personen efter et par minutter. Giv lidt juice at drikke og derefter lidt at spise. Vær opmærksom på, at man kan være træt i op til et døgn.
Vigtigt: Put aldrig noget i munden på en bevidstløs person, da man kan fejlsynke. Hvis personen kan række tunge, kan man også synke og er dermed klar til at drikke eller spise noget.
Mange tror fejlagtigt, at man skal have insulin, når man ryster eller er gået i insulinchok, men det modsatte er tilfældet. Der er for meget insulin i kroppen, og man har derfor brug for glukagon, som får blodsukkeret op og ikke ned.
Moderat lavt blodsukker kendes også som henholdsvis insulinføling og insulintilfælde.
Glukagon (også kaldet GlucaGen) kan købes i sæt med glukagon, sprøjte og brugsanvisning. Du kan kun købe glukagon på recept.
Glukagon gør, at leveren tømmer sukkerdepoter ud i blodbanen. Det betyder, at blodsukkeret stiger kraftigt og hurtigt. Det kan give umiddelbart ubehag, som for eksempel kvalme.
Insulinchok behandles ved, at man sprøjter glukagon direkte ind i en muskel, der ligger en vejledning i æsken med glukagon.
Når man har fået glukagon, skal sukkerdepoterne fyldes op igen, da der ellers er risiko for endnu et insulinchok. Det betyder, at du skal indtage sukkerholdige drikke og spise ekstra mad, gerne langsomme kulhydrater, så blodsukkeret ikke falder igen. Kontroller blodsukker hyppigt umiddelbart efter, og følg blodsukkerværdierne det næste døgn.
Vær opmærksom på, at man efter et insulintilfælde, det vil sige svært hypoglykæmitilfælde, der kræver hjælp af anden person, har fem til ti gange øget risiko for nyt insulintilfælde (hypoglykæmitilfælde) inden for det næste døgn.
Det er en god idé, at pårørende, venner, familie og eventuelt kolleger er instrueret i at give glukagon, så de ved, hvad de skal gøre, hvis det bliver nødvendigt.
Få råd og vejledning
Ring til vores diabetessygeplejerske, hvis du har spørgsmål om insulinchok.
Ring 63 12 14 16
Ring 63 12 14 16