Brug op og ned piltaster for at navigere i resultaterne. Tryk enter for at gå til det valgte resultat. Ved brug af touch devices kan man anvende touch og swipe funktioner.
Når du har type 2-diabetes, kan din krop ikke udnytte insulin godt nok, eller også producerer din bugspytkirtel ikke nok insulin. Uden insulin kan kroppen ikke omsætte kulhydrater til energi. Derfor har din krop brug for hjælp, og det får den med kombinationen af insulin og GLP-1.
GLP-1: Hjælper din krop med at udnytte det eksisterende insulin
Insulin: Giver tilskud, så din krop har al den insulin, den har brug for
Hvilken medicin skal du have?
Det er individuelt, hvornår det er nødvendigt at påbegynde medicinsk behandling af type 2-diabetes. Nogle har brug for medicin allerede, når diagnosen bliver stillet. Andre kan vente måneder eller år. Der er mange forskellige typer medicin, og ofte er der behov for at kombinere flere forskellige typer for at opnå den mest effektive sænkning af blodsukkeret. Nogle typer medicin tager du som tabletter og andre som injektion.
Hvor meget har du brug for?
Det er din diabetesbehandler, der beslutter kombination og dosis ud fra målinger af dit langtidsblodsukker og dine daglige målinger af aktuelt blodsukker. Få talt om, hvordan du har det i hverdagen, så din behandling matcher dit behov bedst muligt.
Hvilken type insulin er den rigtige for dig?
At få diagnosen type 2-diabetes sætter tanker i gang og udløser rigtig mange spørgsmål. Prøv at være tålmodig, for det tager tid at lære din krop at kende på en ny måde.
Målet med behandlingen er, at du opnår et blodsukker så tæt på det normale som muligt. Det kan være en udfordring, så derfor kan der være en indkøringsperiode, når du begynder din behandling med medicin.
Om din behandling
Mad, motion og mental tilstand påvirker dit blodsukker
Find den rigtige insulinmængde til forskellige situationer i dialog med din diabeteslæge.
Er du i god form, virker insulinen bedre
Veltrænet muskelvæv har høj følsomhed over for insulin, mens utrænet muskelvæv og fedtvæv har meget begrænset følsomhed. Denne sammenhæng forklarer, hvorfor du kan sænke dit blodsukker ved at være fysisk aktiv og at tabe fedtvæv.
Hvis du motionerer mere, end du plejer, kan det være nødvendigt at sætte din insulindosis ned og/eller spise noget mere.
Hvis du tager insulin på tom mave, er der risiko for, at du får for lavt blodsukker. Så spring aldrig et måltid over. Det virker også omvendt, det vil sige, at hvis du spiser mere, end du plejer, skal du tage mere insulin.
Hvis du er syg med feber, har din krop brug for ekstra insulin. Feberen nedsætter nemlig kroppens evne til at reagere på insulin.
Derfor skal du måle dit blodsukker ofte, når du er syg, så du kan justere din insulindosis – eventuelt i samråd med den læge, du går til kontrol hos i forbindelse med din diabetes.
Hvordan du har det, påvirker dit blodsukker
Stress, angst, depression eller andre psykiske belastninger påvirker dit blodsukker.
Hvis du er i en situation eller periode, hvor du føler dig psykisk belastet, skal du måle dit blodsukker lidt oftere, så du eventuelt kan justere din insulindosis.