Gode råd til dit lægebesøg
Skriv dine spørgsmål ned, optag samtalen, tag en ven med. Se vores 10 gode råd til et godt lægebesøg.
Skriv dine spørgsmål ned, optag samtalen, tag en ven med. Se vores 10 gode råd til et godt lægebesøg.
Når du har type 2-diabetes, står du selv for en stor del af behandlingen. Det er derfor væsentligt, at du er tryg med din diabetes og kender din krops symptomer.
Type 2-diabetes er en kompliceret sygdom, som kan behandles på mange måder. Det kræver både faglig viden hos lægen og en indsats fra din egen side. De bedste resultater opnår man, hvis samarbejdet foregår i en gensidig respektfuld ånd.
Med tiden bliver du eksperten og kan sætte dig i chefstolen. Du er nemlig den nærmeste til at finde ud af, hvordan netop du fungerer bedst med din diabetes. To til fire gange om året bør du drøfte din behandling nøjere ved en konsultation hos din behandler, som i de fleste tilfælde er din praktiserende læge eller sygeplejersken i dit lægehus. Her kan du hente inspiration til en realistisk og sund balance. Men bliver du i tvivl om noget eller opdager noget usædvanligt, som du ikke kan forstå, så bestil en ekstra tid. Der findes ingen dumme spørgsmål, og du er i din gode ret til at stille krav!
Fejl ved indlæsning af Partial View script (fil: ~/Views/MacroPartials/Faktaboks.cshtml)Overvej, hvad der bekymrer dig mest, og hvordan du helst vil leve med din diabetes, før du mødes med lægen i konsultationen. Sammen skal I finde frem til, hvad et rimeligt behandlingsmål er for dig. Skal fokus for eksempel være på kost, fysisk aktivitet eller medicin?
Det er vigtigt, at du er ærlig og realistisk for at opnå den bedste behandling. Den rette behandling er nemlig med til at undgå eller udskyde følgesygdomme og give dig størst muligt velvære.
Du får mest ud af konsultationen, hvis du forbereder dig inden. Du kan have nogle spørgsmål med a la:
Det er også en god idé at tjekke din såkaldte forløbsplan. Overvej, om du vil have din partner eller en ven med til konsultationen.
Din praktiserende læge skal tilbyde, at I sammen lægger en forløbsplan, som du kan finde både på sundhed.dk og forløbsplan.dk
Forløbsplanen er en oversigt over dine tal målt hos lægen, din behandling og de aftaler, du har lavet med dine behandlere. Du kan også selv skrive dine mål og ønsker i forløbsplanen.
Desuden får du overblik over, hvornår du sidst har fået kigget på dine tal og fødder, øjne og nyrer.
Hvis du foretrækker en anden løsning end forløbsplanen ─ eller din læge ikke tilbyder det ─ så foreslår vi, at du bruger Diabetesforeningens balancekort. Balancekortet kan du let have i din pung, og du kan notere tallene og dine mål, mens du er hos lægen.
Få råd og vejledning
I hverdagen er det dig, der står med behandlingen. Tal med vores diætister, motionskonsulent eller sygeplejerske om det, der optager dig.
Ring 63 12 14 16
Ring 63 12 14 16