Piller

Tabletbehandling af type 2-diabetes

Har du brug for én – eller flere – typer tabletter til at sænke dit blodsukker, og hvornår er det aktuelt?

Råd og vejledning
Åben

63 12 14 16

63 12 14 16

Det er individuelt, hvornår det er nødvendigt at påbegynde medicinsk behandling af type 2-diabetes. Nogle har brug for medicin allerede, når diagnosen bliver stillet. Andre kan vente måneder eller år.

Der er mange forskellige typer medicin, og ofte er der behov for at kombinere forskellige typer for at opnå den meste effektive sænkning af blodsukkeret. Tal med din diabetesbehandler, så din behandling matcher dit behov bedst muligt.

Sådan virker tabletterne

Når du har type 2-diabetes, kan din krop ikke udnytte insulin godt nok, eller også producerer din bugspytkirtel ikke nok insulin. Uden insulin kan kroppen ikke omsætte kulhydrater til energi. Derfor har din krop brug for at få tilført insulin, og det kan du gøre ved at tage tabletter.

Hvad er den bedste medicin for dig?

Det er din diabetesbehandler, der afgør dit medicinpræparat og -dosis ud fra målinger af dit langtidsblodsukker. Din behandler vil altid begynde med den mindst mulige mængde medicin, og sammen kan I sætte dosis op, så den passer til dig og dit behov. 
 
Hvis du skulle få en infektion, eventuelt med feber, virker medicinen måske ikke godt nok, og så kan det blive nødvendigt at øge dosis eller skifte til insulin, mens du er syg.

Fire typer tabletter til at behandle type 2-diabetes:

    Fire typer tabletter til at behandle type 2-diabetes:
  • Insulinfrigørende midler

    + -

    Disse midler indeholder stoffet sulfonylurinstof, der virker ved at stimulere bugspytkirtlen til at producere mere insulin. Behandlingen er effektiv, og allerede efter 1-2 uger kan du se effekten på blodsukkeret.

    Midlerne har nogle ulemper:

    • Vægtstigning
    • Stoffet holder ikke op med at virke, selvom blodsukkeret er lavt, hvilket betyder øget risiko for lavt blodsukker (hypoglykæmi).
  • Midler, der øger insulinfølsomheden

    + -

    Midler, der øger optagelsen af sukker og sukkerforbrændingen, virker blandt andet ved at øge sukkerforbrændingen i musklerne og ved at øge cellernes følsomhed for insulin.  
     
    Metformin hører til denne kategori, og er den mest anvendte medicin til behandling af type 2-diabetes. Den klare fordel ved metformin er, at det ikke giver lavt blodsukker (hypoglykæmi), som for eksempel ved insulin.

    Andre fordele ved metformin er vægttab plus forebyggelse af både hjerte-kar-sygdomme og flere kræftformer.

  • SGLT-2-hæmmere

    + -

    SGLT-2-hæmmere er midler, der øger udskillelsen af sukker i urinen. Det vil sige, at du ”tisser” sukkeret ud. 
     
    Risikoen for lavt blodsukker (hypoglykæmi) er meget lav, og præparatet har en gavnlig effekt på blodtryk og vægttab.

  • DPP-4-hæmmere

    + -

    DPP-4-hæmmere hæmmer nedbrydning af dit tarmhormon GLP-1, som fremmer dannelsen af insulin fra bugspytkirtlen og hæmmer samtidig dannelsen af glukagon. På den måde fremmer medicinen udskillelsen. Resultatet er, at blodsukkeret falder.  
     
    Fordelene ved behandlingen er, at du ikke tager på i vægt, risikoen for lavt blodsukker (hypoglykæmi) er lille, og mange oplever et mindre fald i blodtryk.  
     
    Behandlingen egner sig til personer, som ikke bør tage yderligere på i vægt. 

Glemt en tablet – hvad gør du?

Har du glemt en tablet, kan dit blodsukker blive for højt. Her er 3 gode råd: 

  1. En glemt tablet betyder ikke, at du skal tage dobbelt dosis næste gang. Fortsæt med normal dosis – og vær i stedet mere fysisk aktiv. Motion kan nemlig kompensere for den manglende medicin.
  2. Brug en doseringsæske – så er det nemmere at se, om du har husket at tage dine tabletter. Du kan købe en æske på apoteket, og æsken gør det samtidig nemt at have dine piller med dig overalt.
  3. Tilmeld dig apotekets SMS-service, så du får en sms hver gang, det er tid til at tage din medicin.

    Tilmeld dig Apotekets SMS-service
Fejl ved indlæsning af Partial View script (fil: ~/Views/MacroPartials/Faktaboks.cshtml)
1600X600px1

Få råd og vejledning

I hverdagen er det dig, der står med behandlingen. Tal med vores diætister, motionskonsulent eller sygeplejerske om det, der optager dig.

Ring 63 12 14 16

Ring 63 12 14 16