Angst og diabetes
Angst og bekymring er naturlige følelser, når man oplever fare. Det kan være angst for følgesygdomme og hypoglykæmi.
Angst og bekymring er naturlige følelser, når man oplever fare. Det kan være angst for følgesygdomme og hypoglykæmi.
Angst og bekymring er naturlige følelser, når du oplever fare. Det er følelser, som er nødvendige for, at vi kan passe på os selv og hinanden.
For nogle kan bekymring og angst komme til at fylde så meget i hverdagen, at den bliver ødelæggende og begrænsende. Lider du af angst, tolker du en situation som farlig, selvom der reelt ingen fare er her og nu. Et eksempel kunne være, at du alarmerer brandvæsenet, når nogen tænder en lighter.
Fejl ved indlæsning af Partial View script (fil: ~/Views/MacroPartials/Faktaboks.cshtml)Oplever du angst eller bekymringer i hverdagen, er du ikke alene. Angst forekommer langt oftere blandt personer med diabetes, og mange lever med daglige bekymringer. Det kan være bekymringer om f.eks. behandling, insulinføling/insulinchok eller senkomplikationer.
Husk, at uanset, hvor ansvarlig, omhyggelig og samvittighedsfuld du er med din egenomsorg, så kan du opleve, at du i perioder føler dig bekymret.
Fejl ved indlæsning af Partial View script (fil: ~/Views/MacroPartials/Faktaboks.cshtml)Hvis du har angst, har du behov for at være i kontrol, og du kan have svært ved spontanitet og pludseligt opståede situationer. Angsten og bekymringen kan derfor komme til at fylde så meget i dagligdagen, at det påvirker din måde at leve på.
Det kan være svært at afgøre, hvornår din angst fylder for meget. Begynder din angst at påvirke dig fysisk, psykisk eller socialt, så er det en god idé, at du kontakter din praktiserende læge.
Fejl ved indlæsning af Partial View script (fil: ~/Views/MacroPartials/Faktaboks.cshtml)Det er din læge, der vurderer om medicin er nødvendigt/relevant for dig. Ofte vil du kunne få god hjælp hos en psykolog/terapeut.
Angst kan du få behandlet med samtaler hos en psykolog eller psykoterapeut. Der er mange former for terapi, og en af de terapiformer, som virker godt på angst, er kognitiv terapi. Ved kognitiv terapi vil arbejder du på at behandle de tankemønstre, der normalt er forbundet med din angst.
Læs mere om dine muligheder for psykologhjælp her
Mange har stor glæde af at snakke med andre mennesker, som er i samme situation. Prøv dig derfor frem i dit netværk eller på de sociale medier, hvis du har mod på det.
Lider du af svær angst, så vil den psykologiske behandling foregå parallelt med din diabetesbehandling. Din diabetesbehandling vil blive tilrettelagt, så den tager hensyn til din angst.
Diabetes kan også påvirke psyken
Oplever du, at du har det svært? Vi er her for at hjælpe.
Ring 63 12 14 16
Ring 63 12 14 16