Børn På Cykel

Angst for lavt blodsukker (hypoglykæmi)

Angst for lavt blodsukker er hverdag – både for mange personer med diabetes og for deres pårørende.

Er du så bange for at få for lavt blodsukker, at du hellere sørger for, at det er lidt i den høje ende? Det er en dårlig idé, for det virker selvforstærkende på to måder:

Risiko for følgesygdomme

For højt blodsukker kan på sigt føre til en forringet regulering af din diabetes, og det øger risikoen for følgesygdomme.

Risiko for andre former for angst

Lader du bevidst dit blodsukker ligge højt, får du ikke arbejdet med angsten. Det høje blodsukker bekræfter dine tanker om, at et lavere blodsukker ville have ført en katastrofe med sig, men det er jo ikke sikkert, at det er virkeligheden.

Din angst kan vokse, hvis du giver efter for den, og personer med angst for hypoglykæmi har øget risiko for at udvikle andre former for angst. Det kan f.eks. være socialangst, panikangst eller andre angstformer. Derfor er det vigtigt, du får hjælp, så din angst ikke bliver forværret. (Kilde: Johansen CB, Mose AH. "Et bedre liv med diabetes" 2013.)

Kend din angst

    Kend din angst
  • Overdrevent mange blodsukkermålinger

    + -

    For mange kan angsten komme til udtryk via rigtig mange blodsukkermålinger i løbet af døgnet. Nogle måler helt op til 30 gange.

    For mange målinger virker negativt

    For mange blodsukkermålinger kan gøre det svært for dig at overskue og regulere din diabetes optimalt.

    De mange målinger kan også være invaliderende for dine øvrige gøremål og dit sociale liv, fordi det kan være svært at koncentrere sig om andet end blodsukkermålinger og angsten.

    Mange blodsukkermålinger kan også være med til at få dig overbevist om, at den eneste grund til, du ikke får insulinchok, netop er, at du konstant overvåger din diabetes.

  • Har du oplevet hypoglykæmi før?

    + -

    Et tilfælde af hypoglykæmi kan være både ubehageligt, pinligt udmattende og skræmmende.

    Jo alvorligere tilfælde af hypoglykæmi, du har været udsat for, jo større kan angsten være for, at det skal ske igen. Mange kan gå rundt og frygte, at det sker igen – på det værst tænkelige tidspunkt.

    Vigtigt: 
    Du kan dog sagtens have angst for hypoglykæmi uden reelt at have haft et for lavt blodsukker.

  • Hvad er du reelt bange for?

    + -

    For nogle handler angsten og frygten om, at de ikke føler sig i kontrol, fordi de ikke har fuldstændig styr på kroppen og dens reaktioner. Derfor er de bange for, at de pludselig står i en situation, hvor blodsukkeret dykker.

    Er du bange for at gå i insulinchok, så prøv at granske dine tanker. Er du bange for at falde om blandt fremmede, fordi det vil være pinligt? At du bange for at gøre nogen kede af det? Er du bange for, om du vågner af dit insulinchok?

  • Find årsagen til det lave blodsukker

    + -

    Hvis du kan forklare dig selv, hvorfor dit blodsukker blev lavt, kan det give en følelse af ro og kontrol, som reducerer din angst.

    Skriv dagbog

    • Skriv dagbog en uge, hvor du for hvert eneste døgn skriver en tidslinje for:
    • Hvad har du spist og drukket?
    • Hvor meget har du bevæget dig?
    • Hvornår har du målt dit blodsukker, og hvad lå det på?
    • Hvad og hvor meget insulin/medicin har du taget?
    • Har du ændret injektionsteknik - f.eks. på grund af infiltrater i huden?

    Det kan måske hjælpe dig til at finde en sammenhæng, men det er langt fra altid, at du kan identificere årsagen til, at dit blodsukker bliver lavt. I så fald kan det være en fordel, at du arbejder med at acceptere, at du ikke har 100 % kontrol over din diabetes.

     

  • Reagerer din krop på det lave blodsukker – eller på angsten?

    + -

    Vidste du, at symptomerne på angst og lavt blodsukker er næsten de samme? Det kan være hjertebanken, at du sveder og/eller ryster og måske føler dig urolig, forvirret og anspændt.

    For nogle kan det derfor være svært at mærke, om det er et angstanfald eller et for lavt blodsukker. Når du har diabetes, kan du ikke ignorere dine symptomer på angst, fordi de samtidig kan være symptomer på et lavt blodsukker. Her skal du lære at skelne.

    Angst eller lavt blodsukker?

    Lavt blodsukker skal du behandle med kulhydrater, der virker hurtigt. For nogle bliver det derfor en naturlig refleks, at de – i stedet for at måle deres blodsukker – straks spiser noget, hvis de får hjertebanken, rystelser eller svedeture. Hvis du gør det, får du aldrig at vide, om årsagen til dine symptomer reelt var lavt blodsukker – eller om det var angst. Resultatet bliver alt for mange små måltider i løbet af dagen, og det er hverken godt for din vægt eller regulering af din diabetes.

    Lær derfor din krop at kende, så du kan kende forskel på symptomer på henholdsvis lavt blodsukker og angst.

Fejl ved indlæsning af Partial View script (fil: ~/Views/MacroPartials/Faktaboks.cshtml)
Mor På Stranden

Angst for følgesygdomme

Senior Læser Blad

Angst og diabetes

600Px

Diabetes kan også påvirke psyken

Oplever du, at du har det svært? Vi er her for at hjælpe.