Diabetesstress
Diabetes kræver din opmærksomhed konstant. Hele døgnet, hele året – hele dit liv. Næsten hver tredje får stress af det.
Diabetes kræver din opmærksomhed konstant. Hele døgnet, hele året – hele dit liv. Næsten hver tredje får stress af det.
Den daglige behandling af en kompliceret sygdom som diabetes er et stort ansvar, som kræver overblik og mental styrke. For det er både en praktisk, fysisk og følelsesmæssig udfordring, hvor du kan få reaktioner som træthed, udmattelse, uro, bekymring, frustration, dårlig samvittighed, afmagt, afsavn, ensomhed og andre negative følelser.
Diabetesstress er summen af alle disse følelser. En tilstand af stress, hvor du føler, at diabetes tager alt for meget – jeg måske hele – din energi, fordi sygdommen styrer dit liv og fylder dig med bekymringer.
Diabetesstress er ikke i sig selv en sygdom eller en diagnose. Det er en følelsesmæssig reaktion på de udfordringer, du har, fordi du lever med diabetes – dvs. en følgetilstand, der kan komme oveni din diabetes.
Diabetesstress slider på kroppen, det slider på psyken – og ud over at påvirke livskvaliteten og din mentale sundhed, så påvirker det også sygdommen. For når du har diabetesstress, kan du blive mere tilbøjelig til at slække på din egensomsorg, spise mindre sundt og skrue ned for din motion. Alt sammen ting, der påvirker din prognose i forhold til følgesygdomme.
Fejl ved indlæsning af Partial View script (fil: ~/Views/MacroPartials/Faktaboks.cshtml)Når du har diabetes, er der mange ting i hverdagen, som kan belaste, udmatte og stresse. Ting, der er helt vitale og nødvendige for dig, men som personer uden diabetes er fri for. Det kan f.eks. være:
Næsten hver femte med diabetes har brug for psykologhjælp – men får det ikke. Søg hjælp i tide, så du ikke bliver en af dem, for diabetesstress kan udvikle sig til angst og depression, hvis ikke der bliver taget hånd om den.
Med den rette hjælp, viden og hjælpemidler kan du mindske din diabetesstress og gøre den mere håndterbar. I første omgang handler det om at erkende, at de svære tanker, følelser og reaktioner ofte er relateret til din diabetes. Dernæst handler det om, at du finder måder at tackle dem på.
Behandlingen af diabetesstress er individuel og kan f.eks. være samtaler med din diabetesbehandler eller en psykolog, der har erfaring med diabetes. Hvis du tror, der er en risiko for, at du har diabetesstress, så spørg din diabetesbehandler, hvilke muligheder du har for at få hjælp.
Det vigtige er, at du søger råd og viden hos fagpersoner, som kender dine sundhedsdata. Reel viden har ofte en urodæmpende effekt.
Diabetes kan også påvirke psyken
Oplever du, at du har det svært? Vi er her for at hjælpe.
Ring 63 12 14 16
Ring 63 12 14 16