1600X600px2

Uddannelse og diabetes

Er der frikvarter til mellemmåltider og måling af blodsukker - f.eks. på lejrskole, studierejse og til eksamen?

Råd og vejledning
Åben

63 12 14 16

63 12 14 16

Når du har diabetes, er døgnrytmen vigtig. Du har brug for at spise og måle blodsukker regelmæssigt, så du hele tiden kan regulere din diabetes med den rigtige mængde insulin. Derfor får vores diabetesrådgivere mange spørgsmål fra både forældre og studerende, der har brug for gode råd ifm. skole og uddanelse.

Praktisk hjælp i undervisningen

Uanset alder kan du have brug for praktiske hjælp i undervisningen. Det kan være i forbindelse med fysisk indretning af undervisningslokale, det kan være hjælpemidler, og det kan være i forbindelse med eksamen. Vigtigst af alt er, at du, på trods af din diabetes, kan følge undervisningen på lige fod med andre.
Hvis du har behov, anbefaler vi, at du aftaler særlige vilkår om f.eks.:

  • Forlænget tid
  • Individuel diktering
  • Programmer til prædiktion
  • Digital oplæsning
  • Scanning af materiale
  • Stortryk
  • Ordbøger
  • Brug af computer
  • Ekstra pauser

Mere tid til eksamen

Eksamen fylder meget hos enhver studerende. Ikke mindst, hvis du har diabetes og føler dig ekstra tidspresset, fordi du er nødt til at reservere tid til at spise og at måle blodsukker.

Eksamen, stress og blodsukker I forbindelse med eksamen kan du ikke undgå at blive ekstra stresset. Det påvirker dit blodsukker. Derfor er det ikke nok, at du får lov til at spise, når du har behov. Du har også brug for at foretage ekstra målinger af dit blodsukker – inklusive fred og ro til at vurdere, hvordan du bedst muligt tilpasser din næste dosis insulin.

Derfor kan det være relevant at få ekstra tid til din eksamen. Det er tit en mulighed – naturligvis afhængigt af studie, fag og eksamensform. Reglerne er forskellige for hhv. folkeskoler, gymnasier, erhvervsskoler og videregående uddannelser. Så spørg din klasselærer eller studievejleder, hvordan mulighederne er.

Skal du til udlandet?

Mange studerende rejser til udlandet på f.eks. studietur eller praktikophold. Uanset årsag til – og varighed af – dit udlandsophold, så kan du trygt rejse, når du ved, hvordan du tackler din diabetes.

Sådan tjekker du landets sundhedssystem

Sundhedssystemer og regler om sundhedsydelser er forskellige fra land til land. Derfor er det allerførste skridt at undersøge, hvordan landets sundhedssystem er, før du rejser ud.

Mange oplysninger kan du finde på nettet, men du kan også kontakte landets ambassade her i Danmark. De kan fortælle præcis, hvilke rettigheder du har, og hvordan du har adgang til behandling af din diabetes, hvis det skulle blive relevant.

Sygesikring, rejseforsikring og rejseråd

Dit gule sundhedskort dækker kun som rejsesygesikring i Danmark, Færøerne og Grønland, og når du som EU-borger rejser til at andet EU-land, har du kun ret til samme sundhedsydelser som landets borgere. Derfor kan det være relevant at tegne en individuel rejseforsikring.

Du kan tage insulin, strips og blodsukkerapparater med til den periode, du skal være væk. Det er vigtigt for regulering af din diabetes, at du altid har nok medicin, og at du aldrig er bekymret for, hvorvidt du må have det med. Det kan du læse om i Rejse og diabetes, hvor vi også fortæller mere om rejseforsikring og giver dig 10 rejseråd.

Husk, at hvis du skal studere i udlandet mere end 6 måneder, så skal du både melde udflytning hos din bopælskommune og informere SKAT.

Fejl ved indlæsning af Partial View script (fil: ~/Views/MacroPartials/Faktaboks.cshtml)

Vi er her for at hjælpe

Få svar på dine spørgsmål

Vi er her for at hjælpe

Hver dag rådgiver vi personer med diabetes - vi kan også hjælpe dig.